Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zomerse toestanden

Met de zonneboiler welteverstaan. Dat ding draaide bij mij in de afgelopen week overuren met al die felle zon en is in staat gebleken om in de complete heet-tapwatervraag te voorzien. En nog is het 84 graden in het voorraadvat. Bravissimo!

Wie heeft het meeste profijt van het huidige weertype: ijs- en ijskoud, strakke heldere hemel, stralende krachtige zon met voorjaarstrekjes? Afgezien van schaatsers want we hebben het hier over energie:

Goud: mensen met passieve woningen. De zon is krachtig genoeg om overdag de hele tent te verwarmen.

Zilver: mensen met goed geisoleerde woningen gericht op het zuiden. Er is eind februari al zoveel zonnewarmte dat de cv in de middag niet hoeft te werken. Ik plaats mezelf in deze categorie.

Brons: mensen met gecombineerde zonthermie-verwarming. De zonnecollector plukt dankzij het weertype enorm veel energie uit de lucht

Wie hebben pech? Ik denk mensen met hybride cv systemen. De warmtepomp draait bij vriestemperaturen met sterk verlaagd rendement.

Helemaal in de achterhoede: mensen met een slecht geisoleerd huis en mensen die wonen in woningen die in deze tijd van het jaar door hun locatie weinig zon ontvangen. Schrijnend voorbeeld zijn in mijn stad (Leiden) de arbeiderswoninkjes uit de 19e eeuw aan de 4e Binnenvestgracht. De voorgevels van deze stulpjes zijn naar het zuiden gericht, maar o,o,o, pal ervoor op het Plantsoen (voormalig bolwerk dus de begane grond ligt daar al anderhalve meter hoger dan aan de Binnenvestgracht) staan enorme patricierswoningen met drie verdiepingen die bijkans wellustig al het zonlicht opslokken en niets over laten voor de wevershuisjes pal aan de achterzijde. Poor guys, die Binnenvestgrachters!