Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zonnecöoperatie Leiden zoekt deelnemers

Als je door je eigen gemeente niet groen mag zijn op/met je eigen huis, dan doe je het toch ergens anders? Zo gaat dat: men verzint een workaround. Het is eigenlijk heel gek. ALLE stadsbestuurders-in-spe in mijn gemeente (Leiden) roepen om het hardst hoe groen ze zijn, maar de werkelijkheid is zo-zo. Groen zijn is een parkje hier, een boompje daar en een kunstgras hockeyveldje in het Roomburgerpark. Energie-duurzaamheid heeft een hele lage prioriteit. Te veel belangen die met elkaar in strijd zijn, en de fossiele belangen winnen het nog steeds, groen of niet groen. We zien morgen met de gemeenteraadsverkiezingen wel hoe de pet erbij staat.

Intussen draait de wereld door en moet er iets gebeuren. In Leiden is dat een prachtig initiatief om te komen tot een zonnecöoperatie. Er is een sporthal (Sporthal Houtkwartier) waarop een groot aantal zonnepanelen in coöperatief verband worden neegelegd. Met de nodige poeha werd op 20 december 2017 door de betrokken wethouder een ceritficaat ondertekend van een soort samenwerkingsovereenkomst. Kan die wethouder daar even groen mee scoren!

Geïnteresseerden kunnen certificaten kopen die hen recht geeft op 250 kWh coõperatieve zonnestroom per certificaat per jaar, op basis van de fiscale postcoderoos-constructie. Het heeft alleen maar zin als u woont in postcodes 2311, 2312, 2313, 2315, 2316, 2321, 2332, 2333 of 2334 (dit vanwege de krankzinnige repressieve regeltjes van de postcoderoos-constructie – wie verzint er zoiets). Men krijgt dan een paar cent korting op de energiebelasting. Doekje voor het bloeden zullen we maar zeggen, maar toch beter dan helemaal niets, én u krijgt gegaranderde supergroene zonnestroom. Het loopt niet echt storm voor certificaten, dus heb ik er een paar gereserveerd. Ik steun er mensen mee die al jarenlang kei- en keihard tegen de stroom in roeien en ploeteren om zonnestroom in Leiden ondanks alle tegenwerking van de grond te krijgen. Een zonnecoöperatie is en blijft ook een prachtig publiciteitsmedium.

Dus: woont u in postcode 2311, 2312, 2313, 2315, 2316, 2321, 2332, 2333 of 2334 en wilt u de goede zaak van zonnestroom steunen: als u mogelijkheid hebt om zonnepanelen te installeren: doe dat meteen, dan heeft u geen coõperatie nodig. Wilt u wel maar u kunt niet (u woont in een flat of op kamers, of u huurt en de huisbaas is een fossiel type), of u wilt wel en uw huis heeft een prachtig dak, maar u mag niks vanwege de krankzinnig starre regeltjes van het Beschermde Stadsgezicht: doe mee en reserveer certificaten.

De energiecooöperatie Leiden is te vinden op www.zonopleiden.nl