Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zonnepanelen beslist NIET rendabel

… kopte GeenStijl eergisteren (8 januari 2019). Nou, dat is natuurlijk interessant voor mij, dus ben ik maar eens gaan lezen. De kern van het ingewikkelde GeenStijl betoog is dat een zonnestroomsysteem bij een particulier er 23,7 jaar over doet om zichzelf terug te verdienen. En op dat moment is het systeem kapot of niets meer waard. En dan heb je nog mazzel ook!

23,7 jaar is tegenwoordig wel erg lang, en dus is iemand die zonnepanelen laat installeren dom, dommer of helemaal domst.

Die zit! En dat komt allemaal door die vermaledijde subsidies. Nu vraag je je af: “welke subsidies zijn er dan”? Teruggave van BTW als je zonnepanelen koopt is volgens de schrijver zo’n subsidie. Ook wordt salderen als een regelrechte subsidie gezien. Zonnepanelen op de evenaar, die zouden misschien rendabel zijn. De eindconclusie is “In Noord-Europa is het momenteel nog compleet onmogelijk om zonne-energie rendabel te krijgen.”

Bij dit soort berekeningen moet ik altijd grinniken. Het is maar wat je erin stopt. Ik heb ook wel eens berekeningen gezien waarin men aannam dat de elektriciteitsprijzen 5% op jaarbasis zouden stijgen, wel 15 jaar lang. Zonnepanelen zijn dan superrendabel. Omgekeerd, als je aanneemt dat elk jaar de omvormer moet worden vervangen, kan je beter helemaal geen zonnepanelen kopen.

Vervang in dit soort berekeningen het woord “zonnepaneel” door iets anders, bijvoorbeeld ‘auto’, ‘CV-ketel’, ‘vliegvakantie’, ‘zomerhuisje’, ‘zeilboot’. ‘computer’, ‘wasmachine’, ‘kinderen’, ‘poes’, of ‘oma’ en je krijgt dezelfde uitkomst. Allemaal never-ever rendabel

Als ik terugkijk op m’n eigen PV-systeem: dit draait dit jaar voor het 20e jaar. Ja, ze waren in 2000 godvergeten duur. Ja, er zijn behoorlijk wat subsidies gegeven en ik maak met plezier gebruik van de salderingsregeling, Ja, so what? Omdat mijn systeem is afgeschreven – het is anno 2019 compleet verouderd en dus geen eurocent meer waard – staat het nog steeds 365 dagen per jaar supergroene stroom te produceren. Van paneeldegradatie heb ik nog niets gemerkt. De productie vindt plaats zonder CO2 uitstoot, en is bovendien gratis. Het enige wat ik hoef te doen is regelmatig te kijken of de omvormers nog werken.

Dit stukje is gechreven op zonnestroom. Dat kan de GeenStijler niet zeggen. Het geenStijl verhaal gaat dus richting broodje @@p

Stukje “Zonnepanelen NIET rendabel in Noord-Europa