Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zonnestroom uit de woestijn voor Singapore

Singapore is een voorbeeld van enorme economische ontwikkeling. Met die ontwikkeling gaat een dito verbruik van energie gepaard. Waar haalt Singapore dat vandaan? Het antwoord is: nog fossieler dan Nederland (je gelooft haast niet dat zoiets kan !). Op wat modderige kreken na heeft de eilandstaat geen rvieren, er is geen aardwarmte, hard waaien doet het ook niet. Wel is er zonneschijn. Zo veel zelfs dat de hele dag de airco aan staat. Volgens Wikipedia wordt de elektriciteitsvoorziening in Singapore geregeld via een aantal centrales die werken op aardgas. Verder verbrandt men afval wat geen onaardige hoeveelheid elektriciteit oplevert.

Ook in Singapore wil men de economie decarboniseren. Dus moet er wat gebeuren. Er is potentieel voor zonnestroom. Alleen: op het zeer dichtbevolkte eiland is heel weinig grond om er zonneparken op neer te zetten. Er is nu een plan ontwikkeld om zonnestroom te gaan importeren uit….. AustraliĆ«. Zon genoeg in de woestijnachtige streken in westelijk AustraliĆ«. In de buurt van Tennant Creek in de Northern Territory wil de ontwikkelaar Sun Cable een zonnestroomfarm neerzetten van liefst 10 GWp, dat wil zeggen 15.000 hectaren grond vol leggen met zonnepoanelen. De stroom die wordt opgewekt zal via een hoogspanningsleiding naar Darwin gaan, en van daaruit via een onderzeese kabel door de Indonesische archipel naar Singapore. Het feest gaat 20 miljard dollar kosten, en in 2027 moet de eerste Australische zonnestroom de airco’s en lampjes van Singapore gaan voeden.

Dat is men nogal wat. Het doet me denken aan DESERTEC, het plan om west-Europa te voorzieen van stroom opgewekt in de Sahara. Dat plan sneuvelde vanwege achterdocht, te hoge kosten en politieke verschillen. In Marokko bouwt men op dit moment enorme zonthermische en fotovoltaische zonnestroomcentrales, dus misschien zal het er ooit toch van komen.

In Nederland is de Stichting GEZEN nog steeds voorstander van DESETEC-achtige constructies. Op de GEZEN website staat een keurig bijgehouden lijst van alle zonthermische centrales ter wereld. Volhouden jongens !