Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zonnestroom voor 1,7 cent per kilowattuur

Kan een kolen- of kerncentrale op kilowattuurprijs concurreren met een mega-zonnestroompark als een kilowattuurtje zonnestroom kan worden geleverd tegen 1,69 Amerikaanse dollarcent? Dan moet je wel een hele smerige kolencentrale bouwen of een spotgoedkope, staatsgesubsidieerde en zwaar met belastingcenten opgetuigde kerncentrale, toch?

In Dubai was een tender uitgeschreven voor het realiseren de vijfde fase van het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park  (de vice-president van Dubai heeft in alle goevernementele bescheidenheid het park naar zichzelf genoemd). Het gaat om een stukje uitbreiding van het bestaande zonnepark met 900 MW, te vullen met zonnepanelen. Er moet 25 jaar energie worden geleverd aan het Dubaise net. Een firma uit Saoudi Arabië kwam met 0,0169 US$ per kilowattuur uit de bus. De volgende bieder zit op 0,0175 US$.

In Portugal wordt overigens 150 MW zonnestroom binnenkort gerealiseerd tegen een strike price van 0,0147 US$. Kom daar eens om bijvoorbeeld bij het Britse Hinkley Point C project (atoomstroom; strike price in 2012: £ 0,0925 / kWh inflatievast – er is overigens na 2012 een aanzienlijke kostenoverschijding die straks wordt ingecalculeerd in de consumentenprijs).

Atoomstroom wordt straks in Groot-Brittannië zo afschuwelijk duur dat het economisch attractief kan worden voor Britse elektriciteitsboeren om zonnestroom te importeren uit Dubai!

Meer over het 2 GW mega-zonnestroompark “Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park” op Wikipedia