Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zonnige entree van de Warwick Shopping Mall (2)

En zowaar, een kennis in Perth (Western Australia) die toch moest gaan shoppen, reed voor de afwisseling een stukje om naar Warwick en maakte voor mij een paar fotootjes van de nieuwe PV-entree van de Warwick Shopping Mall. Het is volkomen anonieme BIPV (building integrated PV).

 

Alleen voor een expert is er iets bijzonders te zien: Dikkere randen en iets getint glas dat aan de buitenzijde warmer aanvoelt dan aan de binnenkant. Shoppers lopen er argeloos aan voorbij. Zoiets als een transparant glazen PV entree verwacht je ook niet in een doodnormale shopping mall ergens in Perth. Zonneschijn genoeg daar, om jaloers op te zijn. Flexibele elektriciteitsbuizen die hier en daar overspringen van het ene raamdeel naar het andere (gele pijltjes) zijn het enige teken dat aangeeft dat er draden van het ene raam naar het andere lopen. Het kunnen net zo goed draden zijn voor het mechaniek van de deuropeners. De omvormer is keurig in een zijkamertje verstopt. Er is nergens een bordje dat aangeeft dat men door een unieke zonne-facade loopt.

Volgens ClearVue Technology, de fabrikant van de ramen, levert het PV glas 30 W per vierkante meter. Ik schat de entree van het Warwickse winkelcentrum op 20 vierkante meter, dat is dan 600 Watt zonnestroomvermogen.

website Clearvue Technology met een voorbeeld van een PV raam en een filmpje over hoe het systeem werkt. Heel geavanceerd! – met dank aan G.F.