Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Zure gezichten

Het bericht van het CBS dat een huishouden met een jaarlijkse consumptie van 3.000 kWh elektriciteit en 1.500 kubieke meter gas dit jaar 334 euro meer moet neertellen dan vorig jaar, is bij een aantal media in het verkeerde keelgat geschoten. Vorig jaar beweerde mevrouw Keijzer, (staatssecretaris, Economische Zaken) bij hoog en bij laag dat het allemaal wel zou meevallen. Nu moet minister Wiebes toegeven dat de staatssecretaris haar beweringen op te lage verbruikscijfers heeft gebaseerd.

Inderdaad, het tikt aan. Met name de 60 euro verlaging van de belastingteruggave op de energienota is in mijn optiek een puur fiscale maatregel die niets te maken heeft met klimaatargumenten. Het zou het kabinet sieren om deze post terug te geven aan de huishoudens. Het zijn met name huishoudens die in slecht geisoleerde (bijvoorbeeld privé-huur) woningen leven die de klos zijn.

In Den Haag werden vragen in de Tweede Kamer gesteld. Wiebes, de verantwoordelijke minister, kreeg de wind van voren. Reactie in de geest van “foutje – bedankt”.

Algemeen Dagblad: Minister Wiebes baalt van geblunder rond energienota
Volkskrant: Kabinet onderschat energierekening huishoudens; Kamer onaangenaam verrast