Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Is salderen nog sociaal?

Het lijkt wel of alle politici in Den Haag radeloos door de gangen van hun fractiekantoren struikelen in de hoop een oplossing te vinden voor de golf energiearmoede die tegen hun deuren aanklotst. Een van die dappere lieden is Henri Bontenbal, een in kringen niet onbekend Tweede Kamerlid namens het CDA., energiespecialist die niet dwars is van een potje buiten de box denken. Dat laatste doet hij graag via zijn blogsite. Een heel interessante blog publiceerde hij eergisteren:  Hoge energierekeningen: wat weten we en wat kunnen we doen? Prachtig leesvoer waarin Henri laat blijken dat hij de materie donders goed begrijpt. Hij is er intens mee bezig. Stuk voor stuk zetten de voorgestelde oplossingen je aan het denken.

Allereerst de titel. Er staat “wat kunnen we doen” en niet “wat kunnen we eraan doen“. Er wordt dus niet gevraagd om gerichte actie maar om algemene maatregelen. Het gaat dus eigenlijk om inkomenspolitiek, niet zozeer om die ellendig hoge energierekeningen direct naar beneden te krijgen.

Geestig vind ik het gedeelte: Is salderen nog sociaal? Het komt hierop neer dat Henri zich afvraagt of iemand met zonnepanelen niet indirect leunt op mensen zonder zonnepanelen. Ofwel, maar dan leg ik het zelf wat extremer uit, dat iemand met zonnepanelen zou parasiteren op mensen zonder zonnepanelen. Dat een CDAer zo bewogen is dat hij vindt dat zonnepanelen gesocialiseerd moeten worden, verbaast mij, het klinkt zo ontzettend als links-rooie argumentatie. Zit die Bontenbal wel bij de goede politieke partij? Moeten we niet een progressieve inkomensafhankelijke salderingsbelasting in het leven roepen om iedereen perfect maar dan ook perfect gelijk te schakelen? De goede oude Karl Marx zou in zijn graf dansen van plezier, reken maar.

Lees: Hoge energierekeningen: wat weten we en wat kunnen we doen? door Henri Bontenbal (2e Kamer, CDA). Een scherpe analyse en een aantal oplossingen, met hun voor- en nadelen. Henri zegt over de oplossingen: “een silver bullet is er niet”.