Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Actie!

De energierapen zijn uitermate goed gaar. Nordstream 2 is nooit in gebruik genomen, Nordstream 1 is dicht, gas in Yamal stroomt van Duitrsland naar Polen (op een laag pitje), Brotherhood/Soyuz loopt door Oekraine en draait op een laag en onbetrouwbaar pitje, Turkstream draait leuk als troostprijs voor Erdogan, met extra gas van Poetin in de zijtak naar Hongarije. Gastankers met vloeibaar (smerig schalie) gas uit de Verenigde Staten varen in recordtempo af en aan. Energieministers uit heel Europa komen bij elkaar en zetten in recordtijd en eensgezind (ook een record!) een energie draaiboek in elkaar voor de komende winter en daarna. We gaan het allemaal merken.

Wat kopen we er als burgers voor? Als de sodemieter van het gas af gaan en tegelijk je hele huis doorlopen om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je kan nemen (had trouwens allang gebeurd moeten zijn). Enfin, geen tijd voor lanterfanten, maar voor harde actie! Op naar de bouwmarkt en gooi je auto daar vol met pijpisolatie, steenwol en tochtstrippen. Doe er een busje PUR schuim bij voor de kieren. Dat adviseer ik iedereen die mij aanklampt, bezorgd als men is over de energierekening.

Ik woon in de Professoren -en Burgemeesterswijk in Leiden (Profburgwijk), een buitengewoon aardige wijk met veel jaren ’30 woningen met romantische overstekken en oorspronkelijke glas-in-lood bovenraampjes, kortom knus en nostalgisch maar energiesmullers van hogere orde. Er zijn nogal wat woningen met gashaarden. Veel eigenaren van die leuke authentieke huisjes krabben zich (eindelijk en veel te laat) vanwege de energierekening achter de oren. Er is een handicap, dat van het Beschermde Stadsgezicht, ooit bedacht om het mooie authentieke karakter van de wijk te beschermen, maar rampzalig als je wilt verduurzamen. Waar te beginnen? Aan de achterkant, adviseer ik, want de regels van het beschermde stadsgezicht gelden alleen in volle en verstikkende kracht aan de straatkant. Een Potemkindorp, dat is de Profburgwijk. Verduurzaam de achterkant en bewerk intussen de gemeenteraad dat men iets doet aan de verpletterend starre en volkomen verouderde regeltjes. We zien dan ook gelukkig groei van zonnepanelen in allerlei vormen, maten en configuraties op dakvlakken die niet naar de straat zijn gekeerd. Hulde aan de Profburgwijkbewoners.

Maar goed, die Profburgwijkers doen maar. belangrijker is: wat kan/ga ik zelf doen:

  1. thermostaat gaat van de herfst en winter omlaag naar 19 graden overdag
  2. tochtplekken naisoleren en monitoren (ik heb afgelopen lente een warmtebeeldcamera gekocht)
  3. verder gaan met mijn triple glas project (alle ramen zijn al of HR++ of dubbel glas
  4. 3x25A in de meterkast laten installeren,
  5. een lucht-water warmtepomp laten installeren (proces in werking gezet),
  6. water uit ze zonneboiler elektrisch naverwarmen,
  7. genieten van mijn zonnepaneeltjes.

Laat de winter maar komen. Слава Україні!