Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Af- en uitknijpen (1)

Eneco heeft zich gevoegd bij de groep energieleveranciers die mensen met zonnepanelen geld laten betalen omdat ze zonnepanelen hebben. Zo wordt door deze lieden een extra inkomstenbron aangeboord om hun winsten op peil te houden. Want niet de zonnestroom kost hun geld: die krijgen ze tegen productiekosten van hun klanten (verreweg het leeuwendeel van wat jij en ik aan stroom betalen is belasting). Waar het klemt is dat ze in de zomer de overschotten stroom uit zonneparken en windparken tegen dumpprijzen moeten wegzetten. In de winter moeten ze dure stroom aankopen uit gascentrales (kerncentrales even buiten beschouwing: die leveren zomer en winter baseload. Bizar, kerncentrales hoeven niet te betalen voor overload. Gewoon doorsplijten in het belang van de natie, en niet zeuren!).

Ik zie wildgroei ontstaan met allerlei geniepige heffingen, vastrechtjes, gesjoemel met contracten en met welkomstbonussen. Bestaat er nog wel zoiets als een modelcontract? Waarom houdt de ACM zich muisstil? Zit de minister voor Energie te knikkebollen? Gaan we het Wilde Westen meemaken? Veel stimulans voor het nemen van zonnepanelen is dit allemaal niet. Een reactie van een lezer op de website van het AD: “Wij hebben 3 panelen die nauwelijks iets opbrengen maar moet nu €72 gaan betalen per jaar. Te gek voor woorden.”

Het Grote Afknijpen van zonnepaneelbezitters is dus in volle gang. Doet de overheid dit niet dan doen de energieboeren het wel. En het meest merkwaardige is dat terwijl ik dit typ de radio een reclamespot laat horen waarin Eneco ons aanspoort om vooral een hybride warmtepomp te kopen. Doei, die kan de ijskast in. Even geen warmtepomp.

Algemeen Dagblad: Ook Eneco laat mensen met zonnepanelen extra betalen, om te beginnen 72 euro per jaar