Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Mijn.bubbel

Superleuk! De Eneco Bespaar Bubbel. Eneco heeft een webapplicatie voor de smartphone gelanceerd om jou te laten zien hoeveel gas je met een hybride warmtepomp (van Eneco uiteraard) kan besparen. Een en ander wordt creatief ondersteund door een bubbel om je huis. Je moet wel adresgegevens invullen en de app toegang geven tot je camera. Dat is minder leuk. Aan wie verkoopt Eneco deze info?

Ik rende dus enthousiast naar buiten, maakte een plaatje van mijn woning en werd getrakteerd op 938 m3 gas per jaar te besparen. Dat is meer gas dan dat mijn woning in de  afgelopen 365 dagen verbruikt heeft. Ja, ik heb een gewone HR-cv ketel, en nee, ik heb geen warmteterugwinning, gewoon het raam open voor de ventilatie. En ja, ik kook met inductie en ja, ik heb een zonneboiler.

Met andere woorden: die geschatte besparing is een beetje over de top, maar de app proberen is onweerstaanbaar. En die bubbel: laten we eens even rekenen. Mijn huis is 10 meter vanaf de grond naar de nok. De helft daarvan is 5 meter, ofwel r, de straal van de bubbel. De formule voor de inhoud van een bol is  4/3 * π * r^3. Even rekenen…… 4/3*3,14*5*5*5 = 523 m3. De bubbel op het plaatje is in volume uitgedrukt de helft van de besparing die ze probeert voor te stellen.

Leuk grapje. 1 april?

Eneco’s bubbeltruc is te vinden op https://gasbespaarbubbel-ar.eneco.nl/ (betreden op eigen risisco)