Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Een verpletterend gebrek aan urgentie

Gisterenavond was er ten stadhuize in Leiden de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling bijeen met vragen voor de wethouder.

Even ter verduidelijking: de wethouder is een D66 wethouder.

vragen aan de wethouder:

  •  Is de wethouder het met ons eens dat de te strakke of streng geïnterpreteerde welstandsregels met betrekking tot de kleur van zonnepanelen in tegenspraak zijn met de urgentie van verduurzaming en energiebesparing?
  • Is de wethouder op de hoogte van het feit dat de toegestane rode zonnepanelen inmiddels niet meer worden gemaakt door de bedrijven die ze eerder aanboden?
  • Is de wethouder bereid om ervoor te zorgen dat de beoogde versoepeling van de Welstandsnota uit 2020 ook in de praktijk werkt en aantrekkelijk is voor bewoners in de Profburgwijk en andere locaties waar ditzelfde issue speelt, door bijvoorbeeld de eis van rode panelen op rode dakpannen per direct te laten vervallen?
  • Gaat de wethouder met de werkgroep in gesprek om bewoners niet verder te ontmoedigen, maar juist te motiveren om zonnepanelen op hun daken aan te leggen?

Antwoord van de wethouder: Ik ga niet versoepelen. ik laat me immers adviseren door de Commissie Welstand & Monumenten, dat zijn de professionals. Hun woord is wet. Als de gemeenteraad andere regels wil moeten ze dat volgend jaar bij de evaluatie maar doen. Als mijn ambtenaren tijd hebben wordt dat hopelijk voor de zomer. Doei!

Mooie boel! Dat betekent dat ambtenaren memo’s tikkken, met paperassen gaan slepen, hier en daar wat kletsen bij de koffieautomaat of de printer, en als we geluk hebben dan kunnen nieuwe regels op 1 januari 2024 in werking treden. Vervolgens mag je opnieuw vergunning aanvragen, wat nog eens twee maanden duurt, hopen dat die welstandscommissie niet een nieuwe flauwe grap met je uithaalt (ander legpatroontje, meneertje – opnieuw vergunning aanvragen), en dan kan je wachten tot een installateur ze met 6 maanden vertraging legt. Mmmm, dat wordt op zijn vroegst herfst 2024 voordat de eerste zwarte zonnepanelen in straten met rode dakpannen zouden kunnen verschijnen.

Zo veel urgentie heeft deze wethouder dus. Verduurzaming? Tralala! Treurig. De arrogantie is stuitend. Dat gaat zomaar niet!