Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Een zonneboiler is toch wel prettig

Mensen die zoals ik een zonneboiler hebben beleefden twee mooie maanden met veel zon. In tegenstelling tot een zonnepaneel moet een zonneboiler het hebben van pure zonneschijn. En dan doet ie het goed ook! Maart en april 2022 samen waren bij mij goed voor 131 kWh aan zonthermie. We accentueren hier dat ik een verbruikmeter heb van heet ‘zonne’water en geen opwekmeter. Die 131 kWh ‘schoon aan de haak’ correspondeert met de energie die vrijkomt bij verbranding van een dikke 10 kubieke meter aardgas. Die 10 kuub zijn dus in de grond gebleven en de CO2 dat vrijkomt bij verbanding, ook. Dat is pure winst voor het klimaat. Economisch gesproken ligt 10 kuub op dit moment in de consumentenmarkt voor 25 euro.

Maart-april 2021: 104 kWh, maart-april 2020: 115 kWh, maart-april 2019: 129 kWh, maart-april 2018: 158 kWh. En zo voort. Over het hele jaar scheelt het 50 kubieke meter gas bij een tweepersoons huishouden; met kinderen erbij wordt het plaatje een stuk groter.

Als ik in mijn eigen buurt rondwandel zie ik sporadisch een zonneboiler. Allemaal ‘veteranen’ want de afgelopen 10 jaar zijn er voor zover ik kan zien geen nieuwe bijgekomen. Dat is vreemd want veel zonthermie op veel daken scheelt heel veel aardgas. De gemeente waarin ik woon (Leiden) verleent alleen lippendienst aan zonneboilers. De praktijk is dat het beleid mensen vanwege de rompslomp alleen maar afschrikt van het plaatsen van een zonneboiler. Hoeveel zou Poetin aan dat lakse beleid verdienen?