Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Een zonnige oktobermaand

Op de laatste dag van elke maand noteer ik de standen van diverse metertjes die de productie van mijn zonnepaneeltjes bijhouden. Het meest belangrijke metertje is het Sunpower-metertje, een ding dat nauwkeurig kilowatturen registreert en dus precies bijhoudt hoeveel de oorspronkelijke 6 zonnepaneeltjes (6 x 95 Wp, ge├»nstalleerd in 2000 (!)) geproduceerd hebben.┬á Nou, dat Sunpowermetertje heeft afgelopen maand weer best gedraaid: het klokte 25,9 kWh. Ik moet terug gaan naar 2018 om een hogere opbrengst in oktober te vinden (32,7 kWh, beste oktober aller tijden). Het kan ook slechter. 2020 was zo’n jaar. Oktober bracht toen maar 14,5 kWh op. Brrrr.

Ik voel me dus een tevreden baasje, eigenlijk een uiterst tevreden baasje omdat de totale opbrengst in 2022 nu al ver boven die van 2021 ligt. Alles wat er tussen nu en 31 december wordt geproduceerd draagt bij aan wat ik de ‘Moeder Der Opbrengstjaren” ga noemen.