Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Energietarieven – blinde paniek (2)

De krankzinnige oorlog van Poetin raast maar door waarbij het Russische leger als een lompe wals het Oekraïense land meedogenloos verplettert. Een van de manieren om dit stel agressieve massamoordenaars te stoppen is door radicaal geen gas en olie meer van Rusland af te nemen. Draai de kraan maar dicht. Potdicht. Als u het mij vraagt gaat dat ook gebeuren, want Poetin luistert niet, organiseert de ene massamoord na de andere, en geeft alles en iedereen – behalve zichzelf – de schuld. Van zo’n vent hoef ik olie, kolen noch aardgas. Helemaal niks. Ik ga liever in de kou zitten. En trouwens ook geen uranium.

Naar mijn gevoel gaat het de kant op van totale boycot. Poetin gooit alles overhoop, dus wat niemand ooit had kunnen denken staat op het punt te gebeuren: Europa kan na de zoveelste massamoord niet anders reageren dan het definitief stoppen met invoer van Russisch gas. Zo’n move zal ernstige gevolgen hebben voor ons, met name komende winter. Onze regering heeft decennia lang de energietransitie met een minzame glimlach in de verdomhoek gehouden en nu zijn we plotseling door Poetin en trawanten betrapt met onze broek naar beneden. Eigen schuld, dikke bult. Dat gaan we blijvend merken aan de pomp en zeer pijnlijk bij de afrekening van het energiebedrijf. Gas zou op de bon kunnen gaan. Vergeet niet: ondanks alle opbeurende woorden van de heren in Den Haag staat de consument altijd achteraan in het rijtje. We zijn melkkoetje als het goed uitkomt, en voor de rest dweilen in de bezemkast.

Op dit moment zijn er geen aanbiedingen op de consumenten-energiemarkt. Op zoek naar tarieven kwam ik na veel zoeken terecht bij Eneco. Ze ‘doen’ op dit moment alleen jaarcontracten. Voordeeltjes en kortingen zijn er niet bij:  voor consumenten: gas € 2,77 per kubieke meter, elektriciteit hoog 78,9 ct/kWh en elektriciteit laag 58,7 ct/kWh (inclusief belastingen, ODE en BTW).