Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Gas-is-op-rantsoen gevoel

Mij bekruipt het onaangename gevoel dat gas op rantsoen is. Tenminste zo kan je tegen de getalletjes van het prijsplafond aankijken. Per afgelopen 1 januari zijn die van kracht en dat is maar goed ook anders kunnen veel mensen de kachel wel uit zetten (als ze dat al niet hebben gedaan). IJverige ambtenaren van het ministerie waarvan Rob Jetten de chef is hebben per dag voor heel 2023 uitgerekend wat de burger aan gas mag verbruiken. Ik kwam de kuubjes voor januari tegen op een webpagina van pcactive. Waarom ik vandaag 7,1 kuub mag verbruiken en overmorgen 6,9 dat is mij een compleet raadsel. Ik weet wel dat de getalletjes een grens aangeven maar je krijgt toch erg het gevoel van “ik mag er niet boven komen‘, ofwel: een rantsoeneringsgevoel.

Eens even kijken op de termijnmarkt: gas doet op dit moment 75 euro per megawatt, te leveren in februari. Dat is goed voor de regering, die hoeft minder geld uit te geven aan compensatie en vangt intussen via btw en energiebelasting  een behoorlijk deel van het prijsverschil. Energieleveranciers smullen van hun overwinsten. Consumenten staan achteraan de rij, kreunen en proberen onder de prijsplafondgetalletjes te blijven. Voor een gasconsument zoals ik betekent dat: vandaag helaas niet meer dan 7,1 kubieke meter gas verbruiken. Want anders . . . . . Een echt gas-is-op-rantsoen gevoel!

Gelukkig schijnt de zon, wordt er volop zonnestroom aan het net teruggeleverd, en is de isolatie van de woning zo goed geregeld dat de cv op standby staat. De eerste mooie zonnedag van het jaar. Mogen er heel veel volgen!

Lijst met dagverbruik gas en stroom volgens het prijsplafond, januari 2023