Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

gasverbruik maart 2024

Nu het lente is, is het onweerstaanbaar om alle tellertjes eens te checken. Wat mij het meest verbaast is het gasverbruik. Oké, we stoken als een miezerige gierigaard (kamer-thermostaat op 18 graden en geen decimaal meer), maar dat deden we vorig jaar ook, vanwege Oekraine en het gegeven dat het LNG dat Gasunie mij aanbiedt ook niet echt schoon en vriendelijk is. Er is iets helemaal mis met het klimaat dat ik dat terugzie in de gasconsumptie. Een neergaande trend was dit stookseizoen al vanaf december zichtbaar.

Een en ander maakt overigens een goede casus voor een wamtepomp. Ik ga nu even een bierviltjesberekening toepassen. Er wordt gekookt op inductie. Warm tapwater komt in overvloed uit de zonneboiler, dus kan ik al het verbruikte aardgas toekennen aan verwarming. Totnogtoe in maart 53 m3 vermenigvuldigd met 9,77 (energieinhoud) maakt 518 kWh, en dat delen door 4 (COP) zou betekenen 129 kWh verbruik voor een warmtepomp, ofwel 6,2 kWh per dag. Dat is best te doen, dunkt mij omdat mijn [referentie] zonnepaneeltjes in de afgelopen 21 dagen 18 kWh produceerden. Blijft over: 129-18 = 111 kWh ofwel 5,3 kWh per dag af te rekenen met de energieleverancier. Hoe groener die stroom is hoe beter.