Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Jetten schiet!

Minister Jetten schiet op ons! Met een dubbelloops floddergeweer nog wel. Eens te meer merken we dat hij slechts een loopjongen is voor zijn baas, de minister van Economische Zaken. Dat krijg je als je een ‘leeg’ ministertje bent, een ‘minister voor’, niet ‘minister van‘. De minister van Economische Zaken is de baas, Energieminister Jetten is een soort subdomein, een bijgebouwtje, een tuinhuisje naast de villa, de concierge. Hij moet geld verdienen voor zijn baas, zoals dat in een liberaal bestel hoort.

Met zijn maatregelen schiet Jetten ons energiebudget aan stukken. Dat soort beleid kost zijn baas niets want betaald uit extra gasbaten plus ‘afroom’ belastingen en, uiteraard, btw op energie. Soort vreemde klapsigaar uit eigen doos!

Schot met de korte loop: de prijskap op energie. Op korte termijn en voor korte tijd is een maatregel als deze hard nodig om de energieprijsschok voor consumenten enigszins te dempen. Die energiekosten zouden blijvend laag zijn geweest indien er een fatsoenlijk nationaal isolatieprogramma zou zijn geweest. Dat is er nooit geweest omdat we immers toch eigen aardgas hadden en omdat dat Gronings gas eerst helemaal uitgeput moest. Daarna hadden we immers toch goedkoop Russisch gas en konden we rustig/lustig doorgaan met roofbouwwpraktijken. Nu zijn we uit-uitgebaat en uitgepraat. Mensen in uitstekend nageisoleerde woningen zitten er warmpjes bij en vinden Jetten’s prijskap aangenaam voor hun koopkracht maar niet echt noodzakelijk. Mensen in nieuwbouwwoningen hebben helemaal geen problemen met de energierekening, die hebben kopzorg als hun huis aan een warmtenet hangt. Worden de tarieven van warmtenetten ook geprijskapt en zo ja, hoe?

Maar goed: zo ongelooflijk onnaspeurbaar, die prijskap. Mensen met een warmtepomp zijn de klos. Ben je verduurzaamd en van het gas af, ga je door de slecht gekozen kap-getallen een stuk meer betalen dan op onduurzaam gemengd gas-elektriciteit. Het mooiste voorbeeld is de man die jankend zijn inductieplaat weer vervangt door een gaskookplaat om elektriciteitsgebruik te vervangen door gas, vanwege Jetten’s prijskap. Bestellingen van warmtepompen worden gecanceld.

Er zijn spekkopers: degenen die compleet van het gas af zijn maar die door het bezit van heel veel zonnepanelen qua stroom ‘neggies’ zijn geworden. Verdubbeling van een negatieve energierekening is geen probleem. Die lui spinnen pas garen. En meneer Fieselier met zijn elektrische cv plus een arsenaal aan zonnepanelen, en zonder gas, stookt er vrolijk op los.

Schot met de lange loop: de salderingsregeling. Die wordt in het optiek van de baas van Jetten en diens voorgangers als zeer ongewenst afgeschaft. Met dit plannetje heeft iedereen te maken die zonnepanelen wil kopen en die zonnepanelen bezit. Ook meneer Fieselier die er vrolijk op los stookt. Als je jouw teruggeleverde overschot aan zomerse zonnestroom niet meer mag verrekenen met winterse energieleverancier-stroom dan zit zelfs meneer Fieselier in de problemen. En met hem veel zonnestroomconsumenten met een warmtepomp. Winnaar: het energiebedrijf en de ministers van Economische Zaken en Financiën.

Wat in het hele gekrakeel en ach en wee, inclusief commentaar van ernstig kijkende Kamerleden in Tros-BNN-Radar, wordt vergeten is dat de energiecrisis maar een rimpeltje is, een voorbode van een hele grote klimaatcrisis die zich al een paar jaar aftekent. Tegen dat laatste moeten we ons wapenen, en een prijskap op energie heeft eigenlijk het tegenovergestelde effect. Onze woningen moeten zo  goed geïsoleerd en duurzaam zijn dat we helemaal geen energie voor verwarming nodig hebben. Want klimaatverandering is de killer, niet de energiecrisis en meneer Jetten met zijn dubbelloops floddergeweer.