Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Kozijnfolie

Ik volg met interesse hoe allerlei media proberen mensen aan te sporen om energie te besparen. Ik dacht het hele lijstje te kennen. Nee hoor, er zijn nieuwe vormen van energiebesparing. De maatregel die me het meest trof is folie die je voor de ruit spant en met de randen vastplakt op het kozijn of op een hulpframe, ofwel kozijnfolie.

In 1973, dat is dus bijna een halve eeuw geleden, was er ook een energiecrisis en de gasprijzen begonnen te stijgen. Gas dat begin 1973 iets van 10 cent per kubieke meter kostte, ging naar 25 cent! Ook toen gingen de tarieven dus 2x over de kop. Ik weet niet hoe de energierekening eruit zag, maar mijn vader ging aan de slag. Van latjes maakte hij een frame net zo groot als de ramen in de erker, er werd een rol doorzichtig plastic gekocht en alle frames werden keurig strak van plastic voorzien. Ziehier: het archetype hulpkozijn met plastic folie. 50 jaar geleden!

Overigens: dat plastic hield het maar één winter uit en dan herhaalde het hele gedoe zich in het volgende najaar.

Met andere woorden: we hebben in dit land 50 jaar de tijd gehad om overal enkel glas te vervangen door HR++ glas of triple-glas. Toch zijn er anno 2022 nog woningen genoeg met enkel glas in de woonkamer? Waarom?