Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Kwade spin

Op het journaal van acht uur NPO1 vanavond werd een verbazingwekkend item over zonnepanelen getoond. Mensen die geen zonnepanelen hebben zouden nadeel hebben van mensen die wel zonnepanelen hebben. Er werd een eigenaar van een prachtige villa met zonnepanelen geïnterviewd, “of ze tevreden was met haar batterij zonnepanelen”. Natuurlijk is ze dat! Het was vandaag een superzonnige herfstdag met rond 12 uur Nederlandbreed liefst 6 GW aan zonnestroom vermogen, ofwel 10 kerncentrales à la Borssele. De villadame kan met haar zonnestroom o.a. haar elektrische auto opladen! Iedereen die zonnepanelen heeft kon vandaag zien dat we weer een beste novemberdag hadden, met een leuke opbrengst van onze panelen. Maar om een schuldcomplex te krijgen vanwege die arme achtergestelde benadeelde sloebers die geen zonnepanelen hebben, dat gaat mij nogal ver. Er werd overigens geen arme benadeelde sloeber aan het woord gelaten. Kan natuurlijk ook niet want hoe kan je als niet-zonnepaneelbezitter weten dat je benadeeld zou worden? Overigens ken ik mensen genoeg die er niet over piekeren om ooit een zonnepaneel op het dak van hun woning te leggen.

Maar goed, Martien Visser mocht opdraven om te zeggen dat energieleveranciers onbalansverliezen verrekenen in de energietarieven. Martien kan het weten want hij heeft een aanstelling bij Gasunie. Martien mag het onbalansverhaal vanwege de gekleurde hoed die hij op heeft best beweren, maar hard maken hoho. Men zou de energieleveranciers bij de ACM moeten aanklagen dat ze iedereen het vel over de neus halen met hun tarieven. Verder is het zo dat dankzij de zonnepanelen o.a. bij particulieren de uitstoot van CO2 sterk wordt tegengegaan. Daar krijgt die particulier geen spatje bonus voor.

Maar in ieder geval: zonnepanelen werden in een kwaad daglicht gesteld. De vraag is: wat wil je in hemelsnaam met zo’n spin bereiken? Moeten we 10 kerncentrales uit de grond stampen en alle zonnepanelen verbieden of zo?

Voor de productie van zonnestroom in ons land, zie https://energieopwek.nl/