Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Mendocinomotor

Een heel enkel keertje verslingert zich men aan een gadget. Een mens is ook maar een mens. Maar het moet wel een functioneel speeltje zijn dat past in mijn bubbeldenken; haha!

Ik word gefascineerd door de eenvoud van de Mendocinomotor en heb er na veel wikken en wegen eentje laten aanrukken: een horizontale constructie (plaatje). Een Mendocinomotor is een door zonne-energie aangedreven motor met zwevende ophanging. Eerst die ophanging. De as – op het plaatje zit er een propellertje aan het eind – is gelagerd met behulp van ringvormige magneten. De as zweeft als het ware in de lagermagneten en heeft daardoor heel weinig wrijving. Het vierkante blokje dat op de as is gemonteerd is rondom bekleed met zonnepaneeltjes. Zodra er licht op schijnt wekken de paneeltjes stroom op dat door een spoeltje in het inwendige van het blokje gaat. Onder het blokje zie je vastgeplakt op het houten voetje een glimmende rond dingetje: een permanente magneet. Het spoeltje in het blokje produceert een magnetisch veld dat zich wil richten naar het permanente veld, met als gevolg dat het blokje begint te draaien. Propellertje draait!

Wat ik van plan ben te doen is een Arduino dingetje bouwen dat het aantal omwentelingen per seconde van het propellertje telt, want het zou me niet verbazen als de omwentelingssnelheid evenredig is met de hoeveelheid energie (zonneschijn) dat op het blokje valt. Leuk en functioneel!