Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Meten van netspanning (2)

Verwachtingen worden niet altijd waar. Of soms half. Het te testen idee was dat de netspanning in mijn woonwijk op een superzonnige zondag mee omhoog gaat met de productie van de gezamenlijke zonnepanelen, om even hard naar beneden te gaan zodra de zon lager staat, ondergaat, en de omvormers in de wijk stil vallen.

Om te kijken of dat vliegertje opgaat heb ik een sensor in een wandcontactdoos geprikt vlakbij mijn omvormers. De sensor is een SMPT101B, een dingetje waarin een gelijkspanninkje op en neer gaat met de golfbeweging van de wisselspanning in het net. Uit dat fluctuerende spanninkje, en met een calibratie achter de hand berekent men de wisselspanning van het moment (u denkt toch niet dat ik de usb-poorten van mijn computer regelrecht doorverbind met 240V, nietwaar, vandaar dat goied geisoleerde sensortje). Een microcontroller met wifi doet de rest. Ik ben ver gevorderd met een rapportje op TheSolarUniverse, mijn blog over elektronische dingetjes.

Het plaatje laat metingen zien in een 24-uursperiode, te beginnen om 06:00 op 30 april 2023, een superzonnige dag, en eindigend om 06:00 op 1 mei. Ik heb de productiekromme van mijn zonnepanelen met een roodgekleurde curveĀ  ingetekend.

En wat gebeurde er: De netspanning was 230V rond 06:00 uur en liep mee omhoog met de zonnestroomproductiecurve tot ca 13:00. Daarna liep de zonnestroomproductie zoals altijd terug, maar de netspanning bleef oplopen om pas rond middernacht weer te gaan dalen. Dat laatste had ik niet verwacht. Ik ga eens piekeren over verklaringen. En uiteraard doorgaan met meten en loggen. Heeft u intussen een suggestie, dan stel ik een berichtje op DISQUS op prijs. Klik daarvoor op de titel van deze blogpost.