Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Mijn ‘field lab’ (7 – slotrapportage)

Het Field Lab draait alweer een maand heel stabiel. In het begin was het stoeien met de configuratie en met het vinden van bijpassende omvormers, de afgelopen twee weken heeft het Field Lab steeds in dezelfde configuratie gedraaid: twee Shell S105 panelen en twee Shell S115 panelen in serie met een Steca500 omvormer aan het eind. Logging gebeurde met Plugwise. De panelen staan gewoon op de grond achterin de tuin, twee tegen de schuur en twee tegen een perceelafscheiding. Alle panelen kijken naar het zuidwesten. Geen fantastische open-veld locatie maar een benauwde schaduwvangende plek. En – u kunt dat aan het plaatje zien, een van de panelen toont behoorlijke delaminatie.

Desalniettemin is er de afgelopen weken keurig stroom geproduceerd. En nog wel een leuke hoeveelheid ook. De Plugwise meet de geproduceerde AC stroom in kilowattuur per uurinterval. Dat levert keurige piekjes op, dag na dag. Een typische dagproductiegrafiek ziet u op het derde plaatje. Het hele systeem produceerde onder deze omstandigheden ongeveer 3 kWh per week. Indien de panelen op een dak hadden gelegen, bijvoorbeeld van een schuur, en zonder beschaduwing, dan was de productie stukken hoger geweest.

Maar het dak van mijn schuur is al helemaal vol, dus zijn deze panelen aan het eind van de testperiode voor de liefhebber. Ze kunnen als u het mij vraagt nog jaren mee, maar dan liefst op een echt dak in plaats van tegen een muur of hek op de grond. interesse?

In de tussentijd laat ik het Field Lab rustig doorproduceren. Elk supergroen kilowattuurtje tel ik op bij de jaarproductie van 2021. Dat noemen we ‘bijschnabbelen’. Met zonnestroom is daar niks mis mee!