Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Mooi weer maakt warm

Met m’n infraroodcamera inspecteerde ik vandaag alle omvormers van mijn fleet. Zo’n camera is handig om te zien of er gewerkt wordt. Want; als er gewerkt wordt door elektronica, dan wordt het spul warm, en dat zie je makkelijk met je camera. Een handje ertegen houden kan ook, maar een mens kan niet zo gemakkelijk bij omvormers die hoog en buiten onmiddellijk bereik zijn opgehangen. En de mensenhand is niet extreem gevoelig.

De omvormer op dit plaatje, een veteraan OK4E die zonnestroom ontvangt van een 100Wp paneeltje, deed het opperbest: 27,9 graden, dus bijna handwarm.

Ik houd regelmatig mijn omvormers in de gaten want een aantal van die dingen zijn antiek en in feite ver over hun economische levensduur heen. Maar ze blijven het dapper doen, dus laat ik ze gaan. Deze heeft er al jarenlang plezier in. Het paneel kreeg ik jaren geleden cadeau – afgeschreven!