Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Framing, framing, framing

Het is toch weer prachtig: De PVV, of all parties, gaat niet akkoord met het voorstel van minister Jetten om de salderingsregeling te schrappen. Was het niet zo dat de PVV per definitie tegen die gekke zonnepanelen was? En tegen alle vormen van hernieuwbare energie? En tegen die maffe geitensokkenwollen figuren die groen doen? Beseft de PVV ineens dat het niet meer gaat om geitenwollensokken figuren maar om twee miljoen huishoudens met zonnepanelen, dat wil zeggen minstens twee miljoen kiezers? Ik kan er met mijn pet niet bij. Het hele voorstel van Jetten is een voortzetting van het vorostel van de vorige minister van Economische Zaken, en de minister daarvoor en zo voort. Puur fiscaal ingegeven omdat het in wezen om het niet kunnen innen van energiebelasting gaat, dus vermijdingsgedrag door belastingmelkkoetjes. Ik ben de namen van die rij ministers alweer vergeten. Nooit gebruikten die ministers het argument dat onlangs werd gelanceerd door de ACM,  “arme mensen betalen energieleveranciers voor het administreren van al dat gesaldeer van rijke mensen”, want ministers van Economische Zaken, zelfs de vermaledijde Henk Kamp, zijn in principe redelijk denkende mensen. Dat argument van de ACM vind ik bullshit genoeg om hoog bij de Broodjes @@p te plaatsen. Er zouden in ons land kennelijk twee miljoen rijke huishoudens zijn die zich uitspattingen zoals zonnepanelen veroorloven ten koste van arme mensen. Dat is toch abject kapitalisme! Steek die kapitalistische zonnepanelen in brand! Weg met salderen, weg met zonnepanelen!
En er is nog een tweede argumen van de ACM: zonnepanelen zorgen op zonnige dagen voor netcongestie, en daar moet maar eens een einde aan komen. Weg met zonneparken – Oeps – zonneparken zijn investeringen door het bedrijfsleven die lucratief renderen dankzij genereuze overheidssubsidies – niets over zeggen, ACM.

Iemand stelde op Twitter voor dat op een zonnige dag alle boze twee miljoen huishoudens met zonnepanelen precies gelijktijdig de omvormers even uitschakelen. Ik denk dat dan het hele elektriciteitsnet in ons land meteen op donker gaat. Zo belangrijk is duurzaam opgewekte zonnestroom geworden. Willen we duurzame energie of willen we het niet? Weet u het nog? Maar goed, het is een winterdag, buiten schijnt de zon, de paneeltjes produceren en de meter draait lekker hard terug . . . . .

om tot u te nemen: bericht: ACM steunt voorstel voor afbouw salderingsregeling