Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Salderingsregeling blijft

In haar oneindige wijsheid heeft de Eerste Kamer vandaag in meerderheid besloten tegen te stemmen op het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) om de salderingsregeling af te bouwen. Het idee van afschaffen werd tien jaar geleden geïntroduceerd door de Henk Kamp, toenmalige minister van Economische Zaken. Ik noemde dat indertijd zeer onzalig omdat het in één klap de stimulans bij particulieren voor het investeren in zonnepanelen zou wegvagen. Toen waren zonnepanelen nog heel duur en was het prettig dat er een salderingsregeling was. Tegenwoordig zijn zonnepanelen goedkoop en worden ze door consumenten gezien als verdienmodel waarbij het leuk is dat men er goede ‘klimaat-sier mee kan maken bij vrienden en bekenden. En de heer Poetin heeft natuurlijk enorm geholpen door de Russische gaskraan dicht te knijpen. Bedankt, Wladimir!

Maar nu: ik ben van plan all-electric te gaan en adieu tegen het gas te zeggen. Om dat mogelijk te maken zijn de afgelopen 10 jaar systematisch de volgende maatregelen genomen: de woningisolatie van mijn 30-jaren woning is enorm opgevoerd. Er is overal HR++ glas. Glas-in-loodramen zijn ingepakt in dik dubbelglas. Dakkapellen zijn nageïsoleerd. De zolder is extra geïsoleerd. Er is vloerverwarming aangelegd op een zwaar geisoleerde vloer en we stoken op zo laag mogelijke ketelwatertemperatuur. Er is een warmteverliesberekening gemaakt. De meterkast is ondersteboven gehaald en de netbeheerder heeft een nieuwe 3-fasenkabel naar de straat gelegd. We koken via inductie. Alle apparaten in huis zijn nagelopen op energiezuinigheid. Alle verlichting is in tien jaar omgezet in ledspots, ledlampen en ledpanelen. O ja, de spouwmuren waren al decennia geleden nageïsoleerd.

Nu de warmtepomp nog. Die zal in de winter de nodige stroom consumeren, dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Die stroom wil ik wegstrepen tegen zonnestroom die ik voornamelijk in de zomer opwek. Dankzij de salderingsregeling kom ik straks in de buurt van, of misschien lager dan nul-op-de-meter. Aannemen van het wetsvoorstel van Jetten zou een doodklap hebben betekend voor mijn full-electric warmtepomp. Zonder salderen is de business case voor een warmtepomp totaal ongunstig: stroom is te duur en gas te goedkoop, zeg het maar.

Tijd om de installateur te bellen!