Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Solar Groep – Leiden to the rescue!

Op mijn Involar MAC 250 micro-omvormer brandde al een paar dagen een rood ledje. Normaal betekent dit dat er onvoldoende spanning door het bijbehorende zonnepaneel wordt afgegeven om productie te starten. Maar buiten scheen het zonnetje! En broertje-lief van het paneel produceerde opperbest met z’n eigen mico-omvormer (een SWEA UWT-I-250). Zoiets zet me meteen aan het denken. Storing! Is de omvormer stuk? Is het paneel stuk? Zijn de connectoren in orde?

Ik vertrouwde die Involar eigenlijk niet. Het is een goedkoop ding van Chinees fabrikaat. Ik had er indertijd twee; broertje gaf na een jaar spontaan de geest. Intikken van www.involar.com geeft de geruststellende melding “Our English web site has been hacked“. Als je op Google zoekt naar ‘Involar’ dan komt er een failissementsmelding van Involar.net voorbij. Zou dat de fabrikant van mijn Involar omvormertje zijn?

Nu had ik ergens nog een Steca 300 omvormer staan, maar helaas, deze heeftTyco Solar connectors en die zijn niet meer gangbaar. Dus de fiets gepakt en naar de plaatselijke zonnepaneelfirma Solar Groep Leiden gereden om eens te praten over verloopkabels of MC4 chassisconnector voor het ombouwen. De vakman raadde mij het ombouwen af. MC4 chassisconnectors had hij niet, maar hij liep even naar zijn magazijn en kwam terug met een bestofte Soladin 600. “Alsjebleft, neem maar mee, deze is gebruikt teruggekomen van een klant die zijn oude systeempje heeft vervangen door nieuwe, grotere panelen”. Bevestigingsmateriaal zat er niet bij; die moest ik zelf improviseren. Ik beloofde een aardig stukje over de firma te schrijven en fietste weer naar huis. Daar toch even proberen of die Soladin 600 het doet. Als een zonnetje !

Hulde voor Solar Leiden. Vakman met een gouden hart voor oude zonneknarren zoals ik. Hij heeft nog een oude maar werkende Würth 500 staan.

de firma: Solar Groep Leiden – www.solar-leiden.nl –  Kenauweg 17, 2331 BA Leiden – 071-5427440