Ik heb een tijdje zitten ploeteren op het meten van netspanningen, en eerlijk gezegd het is lastiger voor de hobbyist dan gedacht. In de eerste plaats fluctueert de netspanning nogal! Een voltje meer of minder per seconde is kennelijk heel normaal. Dat terwijl ik ben opgevoed met drie constanten: 1. alles houdt er ooit mee op, 2. belastingen, 3. de spanning op een stopcontact is constant. Niet dus. vergeet de constante netspanning maar.
En dan is er het punt van calibratie. Dat is niet van levensbelang als je naar veranderingen kijkt, als je maar constante meetapparatuur hebt. Hier is iets dat ik goed in de gaten moet houden, want ik werk met spotgoedkope spanningsmodules vol met Chinese tekens. Dit soort spul blindelings vertrouwen, ho maar!
Om de fluctuaties van de netspanning weg te strijken kan je een voortschrijdend gemiddelde berekenen. Dat is net als een stapel pepermuntjes: Boven er eentje bij, onder er eentje af. Het gemiddelde telt. Hoe groter de stapel hoe steviger het wegstrijken. Prima, het gaat mij om veranderingen in netspanning, speciaal in relatie met productie van zonnestroom en gedrag van omvormers.
Dan nog de correlatie van veranderingen in netspanning met productie van zonnestroom. Liefst doe ik dat met één apparaat, waarmee drie dingen tegelijk worden gelogd: tijdstip, productie van zonnestroom, voortschrijdend gemiddelde van dat moment van de netspanning. Zoiets in elkaar knutselen is een uitdaging. En dan maar eens een tijdje laten draaien. Want: meten is weten.