Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Voorbereiden op warmtepomp (1)

Over anderhalve maand worden mijn zes oude zonnepaneeltjes vervangen door nieuwe PVT panelen: PV voor de stroom en T voor warmte die wordt afgegeven aan een monobloc full electric warmtepomp. Die warmtepomp vervangt de cv en de warmwatervoorziening. En we gaan definitief van het gas af. Een nogal ingrijpende operatie.

Wat kan ik verwachten: de fraaie blauwe 95Wp Shellpaneeltjes die in 2000 op het dak zijn gelegd worden ingewisseld door 8 PVT panelen met ieder 400 Wp op het flash label. Dat is dus 3.200 Wp waar op dit moment nog 570 Wp ligt. In goeden doen leverden de Shellpaneeltjes gezamenlijk 420 kWh per jaar, dus kan ik in de nieuwe situatie gemiddeld 420*3200:570 = ca 2.350 kWh per jaar verwachten. De hamvraag wordt nu: hoeveel gaat die warmtepomp straks verbruiken om de woning aangenaam warm te houden? Hiervoor houd ik de afgelopen twee jaar de gegevens van het gasverbruik bij. Immers: mijn huishouden heeft op dit moment alleen gas nodig vanwege de cv. Ik reken met SCOP = 4 en ik hanteer als energieinhoud 1m3 gas = 9,763 kWh. Ik reken kubieke meters gas om naar kWh(warmtepomp) door te vermenigvuldigen met 9,763 en daarna te delen door 4. Als mijn cv 1.000 kuub gas zou hebben verbruikt dan zou mijn warmtepomp ervoor in de plaats 2.442 kWh hebben gedraaid. Nu is mijn rekensommetje niet af, want de zonneboiler gaat immers weg om ruimte vrij te maken voor de PVT panelen. Die zonneboiler produceert per jaar 500 kWh aan warm water ofwel met een warmtepomp 500:4 = 125 kWh. Ik kan in de nieuwe situatie dus aan (gasloos) verbruik rekenen van 2.442+125 = 2.567 kWh. De PVT panelen gaan voor 2.350 kWh zorgen, dus we komen ca 200 kWh tekort. Dat is niet zo erg want er liggen nog wat oude panelen her en der op het perceel. Zou ik genoeg zonne-energie over hebben om op jaarbasis uit te komen op nul?

In ieder geval laten mijn rekenpartijen keer op keer zien dat woningisolatie dubbel en dwars loont. Druk die 1.000 kuub gas voor verwarming terug naar 750 en de warmtepomp heeft nog maar 1.832 kWh nodig!

Met dank aan G.V. en C.K. (wegens commentaar)