Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Weg met K-centrales

En daar bedoel ik mee: kolencentrales en kerncentrales. in NRC van vanochtend staat een groot artikel “De pijnljke comeback van kolen in Europa“, waarin de energieoorlogin Europa wordt besproken, inclusief de situatie in Duitsland waarin de bruine grootstoker RWE vlak over onze grens bij Limburg hele dorpen mag verprakken om nota bene bruinkool te winnen. Het is weer allemaal big business as usual wat de klok slaat. Nergens maar dan ook nergens, en helemaal niet in ons eigen land, klinkt een dwingende oproep om energiebesparing. Dan maar energie van het eigen dak af halen? Komende week bespreekt de Tweede Kamer het voorstel om de salderingsregel voor eigen zonnestroom af te schaffen. Daarna heeft niemand nog zin om zonnepanelen op het dak te leggen en moeten we dus rustig doorgaan met kolenstook, ‘omdat er anders niet genoeg energie is’. Dank je de koekkoek.

Kolencentrales, en bruinkoolcentrales in het bijzonder, zijn gewoon not done vanwege het klimaat. Elk grammetje CO2 uitstoot meer is er een teveel. Eigenlijk is elk grammetje dat we nu uitstoten er al eentje teveel. Dat betekent verminderen, besparen en zelf opwekken. Dat kan heel goed met windenergie, zonnepanelen, opslag en stroomimport-export. In het stuk in NRC staat dat 1 GW aan kolencentrale gelijk staat met 1,6 GW aan windcapaciteit of 3,3 GW aan zonnepaneel-capaciteit. Dit in verband met de beschikbaarheid (niet waaien, donker, onderhoud). Ik voeg er aan toe: 1 GW kolencentrale = 1 GW aan kerncentrale.

Getallen moet je controleren. Ook die van NRC. Kom je in het oerwoud van load factors. Al grasduinend op internet vind ik het volgende, afgerond op mooie getallen:

Voor zonnestroom mag je stellen 10%, wind 20%, hydro 35%, steenkool 50%, gas 55% kernenergie 90%  Р(in de USA, niet in Frankrijk). Met andere woorden NRC is optimistisch. Om eenzelfde hoeveelheid kilowatturen per jaar te produceren als 1 GW kolencentrale heb je 5 GW aan zonnestroom  nodig, of zelfs 9 GW als je wilt vergelijken met een Amerkaanse kerncentrale. Er ligt iets van 15 GW zonnepanelen in ons land, dat is dus DRIE kolencentrales.

Hier in Nederland gaat het debat over kolencentrales. Waarom in hemelsnaam subsidieert de regering klimaatrampzalige kolenstook die gitzwarte stroom produceert en zit ze tegelijk te mieren over het afkrijpen van die paar partculieren die hun eigen supergroene CO2 vrije stroom willen opwekken met zonnepanelen? Ik begrijp h.e.l.e.m.a.a.l niets van het overheidsbeleid. In ieder geval is overheidbeleid, of het nationale, regionale of plaatselijke overheden zijn, op dit punt overduidelijk inconsequent en inconsistent. Kijk maar eens goed rond in mijn eigen Leiden, haha.

fraai artikel in NRC: “De pijnljke comeback van kolen in Europa“, door Chris Hensen