Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Extra warme dikke truiendag

Een gure, met stofsneeuw beladen oostenwind giert over Leiden bij een temperatuur van -4 graden. Dat zijn omstandigheden waarop ik jaren heb gewacht om de isolatieschil van mijn huis te testen.

Omdat de wind uit het oosten komt koelt het aan de straatkant het stevigst af. Het zijn niet zozeer de muren (spouwmuurgeisoleerd) en de ramen (dubbel glas), maar de balklagen tussen de plafonds. Hier hebben wind en kou vrij spel in vooroorlogse woningen zoals de mijne. Opmerkelijk genoeg is de temperatuur op de vliering 16 graden, hoger dan in de dakkapel-zolderkamer aan de straatkant (15 graden). De begane grond heeft vloerverwarming. De kamerthermostaat staat ingesteld op 19,5 graden. Water gaat altijd de vloerlussen in met 22 graden en komt er weer uit met 21 graden. Ook vandaag. Best comfortabel, want ik kan gewoon op kousenvoeten door mijn huis banjeren. Ook vandaag! Met een ketelwatertemperatuur van maximaal 60 graden redden we het. Dat laatste wilde ik graag weten. Ik ben niet ontevreden.

Zie ook de ervaringen van Martin Kleinman uit Lelystad. Daar woei het harder en was het een stuk kouder dan in Leiden. Toch is Martin tevreden over zijn warmtepomp.