Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Tweedehands

Let op :alleen voor knutselaars en mensen die verstand hebben van elektrictiteit
(met dank aan allen die mij van tips hebben voorzien)

siemens_110Stel, u wilt een gebruikt zonnepaneeltje aanschaffen, aan het net hangen en uitproberen. Waar moet u op letten?

Omvormer: Als u een paneel aan het net wilt hangen, hebt u een omvormer nodig. Vroeger waren er maar twee omvormers in omloop voor piepkleine systemen (lees: 1 paneeltje), en dat waren de OK4E en de Soladin 120. Beide omvormertjes zijn niet meer op de markt gehaald. Hier en daar kom ik wel eens een enkele tegen (vraag dan geldterug-garantie voor het geval dat het exemplaar dat wordt angeboden defect is) . Gelukkig hheeft u tegenwoordig een ruime keus uit micro-omvormers.  Zie hiervoor de pagina Omvormers

Paneel/panelen: Mono-en polykristallijne panelen zijn er in 12V, 24V en 48V uitvoeringen. Hoe kan je zien dat een paneel 12, 24 of 48V is? Kijk op het label op de achterkant, of tel het aantal cellen waaruit het paneel is opgebouwd. Vuistregel: 36 cellen = 12V, 72 cellen = 24V (1 cel levert namelijk 0,3 volt op). Er bestaan ook paneeltjes met afwijkende voltages. Een van deze afwijkende paneeltjes is vaak op Marktplaats gespot: de 18V panelen van Shell (RSM105) met 54 cellen. Verder zijn er nog allerlei soorten amorf silicium panelen.

Inspecteer het paneel: Tel het aantal cellen. Kijk goed naar de randen. Zit er vocht tussen de afdekplaat en de cellen: NIET KOPEN. De cellen zijn meestal bedekt met dunne strepen soldeer. Zijn deze geoxideerd: NIET KOPEN. Inspecteer de achterkant: zitten er krassen, butsen, bruine plekken of ziet het er niet kosher uit: NIET KOPEN. Kijk naar de plekken waar soldeerstrips over elkaar lopen of in elkaar overgaan. Ziet u bruine plekken: NIET KOPEN. Het ding is te warm geweest. Kijk naar de aansluitkabels of kijk in de aansluitbox (junction box). Ziet het er goed uit: OK. Ziet het er gecorrodeerd uit: twijfel. Zit er vocht: NIET KOPEN.

Omvormer: Let op dat er 12V omvormers zijn en 24V omvormers. 12V omvormers zoemen en hebben knipperende ledjes als u een 24V paneel aansluit, maar veel wisselstroom komt er niet uit. Let op de z.g. open-klemspanning van het paneel. De werkspanning van de omvormer moet passen bij de open-klemspanning van het paneel. Dus: staat er op het paneel: nominaal 24V en open klemspanning 40V, koop dan een omvormer waarvan de werkspanning een range (venster) heeft waar die 40V van het paneel in past.

Is het systeem wat groter, bijvoorbeeld 2 panelen van 24V, dan kan je ze in serie aan een 250 W omvormer hangen. Ik heb dat gedaan met een Involar MAC 250 en twee 24V 120 Wp panelen parallel geshcakeld (als u ze ins erie schakelt moet u de open-klemspanningen optellen en dan komt de gezamenlijke open-klemspanning boven het ingenags-spanningsvenster van de omvormer uit.

Voor techneuten: (tips van Jan Huizinga)

redarrowDe nominale ingangsspanning van de omvormer moet min of meer overeenkomen met de open klemspanning van het zonnepaneel (‘open circuit voltage’, ‘leerlaufspannung’, afgekort Uoc). Bij panelen in serie tel je de klemspanningen op, bij parallel geschakelde panelen niet, hier gaat het om de maximale stroomsterkte die niet hoger mag zijn dan de gesommeerde nominale stroomsterkten van de panelen (rated current, nennstrom, Impp).
redarrow1 x 72 cellen paneel: open klemspanning is 42V. Open klemspanning is het hoogste voltage (spanning) die ooit gehaald zal worden door betreffende paneel. Als bij een omvormer dan een MPP voltage is gespecificeerdin de range 27V – 50V (gridfit 250 LV) dan kan dit prima omdat 27V < 42V < 50V
redarrow2x 54 cellen paneel in serie: open klemspanning van de panelen in serie is 64V. Open klemspanning is het hoogste voltage (spanning) die ooit gehaald zal worden door betreffende paneel. Als bij een omvormer dan een MPP voltage is gespecificeerd in de range 38V – 75V (Exendis Gridfit 250 MV) dan kan dit prima omdat 38V < 64V <75V

Aansluiten: In de kabel tussen het zonnepaneel en de omvormer loopt gelijkstroom met een behoorlijke stroomsterkte. Gaat u maar na: 24V, 100W, dat is 4 ampere. electrocuted_mGebruik kabel met een minimale doorsnede van 2,5 mm kwadraat. Kleurcodes: plus is rood, min is zwartn dan bemeteren: het is mijn overtuiging dat wie niet een metertje aan zijn panelen heeft, oliedom is, gierig of gewoon gek. Meten is weten, meten MOET. Nou ja hoe kom je aan een goedkope, betrouwbare, robuuste meter die lang meegaat? Er zijn allerlei meters te koop om elektriciteitsverbruik te meten. Wil je een teruglevermeter dan kom je in ons land in een niche-markt terecht waar absurde bedragen worden gevraagd voor een eenvoudig metertje. Ook hier weer tweedehand dus. Ga naar de Kijkshop en koop een oude Poolse elektriciteitsmeter, zo een met een telwerk en een horizontaal wieltje (een Ferrarismeter).
Aansluiten als teruglevermeter doe je als volgt (zie tekening): de draden van de omvormer aan de aansluitingen 1 en 4, de draden naar het stopcontact aan 2 en 3. Als de zonnepanelen stroom leveren draait het wieltje naar rechts en loopt het telwerk op. Dat geeft een kick, en dat moet (de minister van Milieu heeft het zelf gezegd).a Schakel NOOIT twee verschillende panelen in serie of parallel. Dat is vragen om moeilijkheden, zeker op termijn.
Prijs: nieuwe panelen ‘doen’ kaal ongeveer € 1 per Wp (medio 2012) (zonder omvormer). Het is altijd nuttig om de prijs van een tweedehands set daar naast te leggen om te kijken of het de moeite waard is (opmerking van Jeroen Haringman)
Aansluiten. Bedek na het monteren op het dak het paneel terwijl u de gelijkstroomkabels aansluit op de omvormer. U voorkomt dan een hoge spanning op de gelijkstroomkabels. Kijk goed of aan de gelijkstroomkant de plus van het paneel aan de plus van de omvormer is verbonden, en min aan min. Uiteraard mag pas als u helemaal klaar bent de stekker van de omvormer in het stopcontact.

En dan bemeteren: het is mijn overtuiging dat wie niet een metertje aan zijn panelen heeft, oliedom is, gierig of gewoon gek. Meten is weten, meten MOET. Nou ja hoe kom je aan een goedkope, betrouwbare, robuuste meter die lang meegaat? Er zijn allerlei meters te koop om elektriciteitsverbruik te meten. Wil je een teruglevermeter dan kom je in ons land in een niche-markt terecht waar absurde bedragen worden gevraagd voor een eenvoudig metertje. Ook hier weer tweedehand dus. Ga naar de Kijkshop en koop een oude Poolse elektriciteitsmeter, zo een met een telwerk en een horizontaal wieltje (een Ferrarismeter).

schuurdak_01Tweedehands Siemenspaneel op het dak

Ik heb via Marktplaats een leuk Siemenspaneel gekocht. Die heb ik oip het dak van de schuur geplaatst (het zwarte paneel), verbonden met een OK4E (let even op: gelijkstroom plus aan plus en min aan min), de stekker van de OK4 in het stopcontact gestopt en hij levert nu alweer jaren perfect stroom terug aan het net.

siemenspaneel_back

 

Het label van het  van het tweedehandsje verschaft de essentiële gegevens over open klemspanning, kortsluitspanning en stroomsterkten. Dit paneel is een  110 Wp, 24V-paneel.