Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

En dat is maar goed ook

Dat miezerige fossiele kacheltje in het vorige bericht was natuurlijk maar een grapje, hoewel ik vrees dat veel mensen het komende winter met zo’n afschuwelijk ongezond en klimaatonvriendelijk ding moeten doen.

Ik vermoed dat ik het met zo’n petroleumbrander een heel eind kan schoppen onder milde winteromstandigheden. Ik kreeg een pluim in m’n kont van mijn energieleverancier voor het energieverbruik in mijn riante rijtjeswoning, afgelopen mei-juni. In hun meetperiode was hun gaslevering heel laag (dank u de koekoek, de cv stond op 18 graden, de zon scheen dat het een lieve lust was, de zonneboiler neuriede van plezier, de inductieplaat produceerde de warmte voor de prak, het is eigenlijk schande dat er überhaupt gas werd geconsumeerd).

Tijd om te kijken naar aanbiedingen voor energiecontracten aan consumenten. Prijzen blijven hoog, niet alleen zo lang Poetin’s krankzinnige oorlog duurt, maar reken er maar op tot ver daarna.

Volgens overstappen.nl is de beste aanbieding van dit moment nog steeds Hem variabel: een variabel contract met een maandelijks voorschot van € 349,-. Wat je daarvoor krijgt is op jaarbasis 1.500 kuub gas, 2500 kWh elektriciteit hoog en 1000 kWh elektriciteit laag. Gas komt je huis binnen voor € 1,89 per kubieke meter, elektriciteit hoog voor 46,5 ct/kWh en elektriciteit laag voor 34,7 ct/kWh (inclusief belastingen, ODE en BTW, en inclusief belastingverlagingen door de overheid). Er is niets veranderd vergeleken met een maand geleden.

Pricewise komt met een beter aanbod: Budget Energie biedt een variabel contract aan voor € 349.88 per maand: gas:  € 1,81 /m2, stroom hoog 43,6 ct/kWh en stroom laag 38,5 ct/kWh.